סודיות:
ככלל, על כל הטיפולים חלה סודיות מלאה. בהתאם לכך, כל אינפורמציה הנמסרת במהלך הטיפול, נשמרת ואינה יכולה לעבור לשום גוף – בתוך הטכניון או מחוצה לו – ללא הסכמה מפורשת של הפונה וחתימה שלו על ויתור סודיות.
האפשרויות הטיפוליות בשירות הפסיכולוגי
השירות הפסיכולוגי מציע מגוון אפשרויות טיפוליות, בהתאם לצרכים ולקשיים של הפונים.
אפשרויות הטיפול בתחנה כוללות: טיפול פסיכולוגי אישי, טיפול פסיכולוגי קבוצתי, טיפול ממוקד בחרדת-בחינות (המתקיים במסגרת סדנא קבוצתית), וייעוץ פסיכיאטרי.
טיפול אישי
בעזרת המטפל ובתוך התהליך הטיפולי, מתפתחת יכולתו של המטופל להקשיב טוב יותר לצרכיו הרגשיים, שלעיתים הוחלש קולם, להכיר ולהבין במידה רבה יותר את עצמו, ולזהות את דפוסי ההתמודדות שלו בעבר ובהווה. על בסיס זה ניתן להתחיל לבנות דרכי התמודדות גמישות ומועילות יותר עם אתגרי החיים ועם הקשיים הפנימיים והחיצוניים שהם מעלים.
הטיפול הפסיכולוגי האישי בתחנה הינו, על פי רוב, טיפול קצר-טווח באוריינטציה דינמית ויכול להימשך, במסגרת הטכניון עד שנה. הפגישות מתקיימות באופן קבוע, אחת לשבוע, והינן בנות 50 דקות. בנוסף, קיימת אפשרות לטיפול אישי באוריינטציה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT), המותאם לקשיים היחודיים של המטופל.
הטיפול בשירות מסובסד בחלקו ע"י הטכניון, במסגרת לשכת דיקן הסטודנטים.
טיפול קבוצתי
הטיפול הקבוצתי מאפשר לכל משתתף להשתמש במדיום הקבוצתי ובחברי הקבוצה לבחינה של דפוסי התנהגות, דרכי התמודדות ואופני התייחסות ותקשורת בין אישית, כפי שעולה באופן חי בתוך הקבוצה. העבודה הקבוצתית יכולה לסייע ולתרום רבות בנושאים הנוגעים למערכות יחסים, יצירת קשרים בינאישיים, התמודדות עם קשיים חברתיים, כמו גם בכל היבט אישי נוסף שהאדם מעוניין לבחון באמצעות קבוצת אנשים ובתוך תהליך קבוצתי המונחה ע"י אנשי מקצוע.
בתחנה מתקיימות שלוש קבוצות טיפוליות. כל קבוצה מונה עד 8 משתתפים ומונחית ע"י שני פסיכולוגים. הקבוצות מתנהלות לאורך שנים והן מוגדרות כקבוצות טיפוליות פתוחות. בשיטת עבודה זו, בכל זמן שבו מישהו מחברי הקבוצה מסיים טיפול, מתאפשרת הצטרפותו של חבר חדש לקבוצה.
הפגישות הקבוצתיות מתקיימות באופן קבוע, בתדירות של אחת לשבוע, למשך שעה וחצי.
בדרך כלל, זמן ההמתנה לטיפול קבוצתי בתחנה קצר מזמן ההמתנה לטיפול אישי. כמו כן, משך הטיפול הקבוצתי איננו מוגבל לשנה, וניתן להישאר בו גם שנתיים ויותר.
* במידה ואחרי פגישות ההיכרות הראשוניות בתחנה, הפונה החליט כי הוא מעוניין בטיפול קבוצתי, הוא יוזמן לפגישת היכרות עם מנחי הקבוצה. פגישה זו מאפשרת לו, בין השאר, להעלות ולברר שאלות, ציפיות וחששות הקשורים להשתלבותו בטיפול הקבוצתי.
טיפול קבוצתי ממוקד בהתמודדות עם חרדת בחינות
סדנה להתמודדות עם חרדת-בחינות נפתחת בתחנה מספר פעמים בשנה, במטרה לסייע לסטודנטים הסובלים מחרדת בחינות ו/או מקשיים נוספים הקשורים להתמודדות עם משימות הלימוד. הסדנה מועברת ע"י פסיכולוג/ית מצוות התחנה וכוללת בין 6 ל-8 פגישות בנות שעה וחצי. העבודה נעשית במסגרת קבוצתית, (עד 8 משתתפים בקבוצה), שכן נמצא כי טיפול בחרדת-בחינות יעיל ואפקטיבי יותר כשהוא מתרחש בקבוצה.
באופן כללי, המפגשים מחולקים לשני שלבים מרכזיים:
השלב ראשון במפגשים מוקדש לזיהוי הקשיים ואופן הופעתם: ביטויים גופניים (הזעת יתר, דופק מהיר, יובש בפה, רעידות גוף, הפרעות בתיאבון, כאבי ראש, קשיי שינה וכדו'), ביטויים התנהגותיים (הימנעות ממבחנים או הגשות ודחייתם, דחיית הלמידה למבחן, הגזמה בלמידה או חוסר למידה, התארגנות לקויה בחלוקת הזמן או החומר וכדו'), ביטויים רגשיים (התרגשות יתר, מתח, חרדה, דיכאון, ייאוש ותחושת ערך עצמי נמוך. אדישות או ביטול טוטאלי של משמעות הלימודים וכדו'), או ביטויים מחשבתיים (חוסר ריכוז, קשיים בהבנת הנקרא, קשיים בזיכרון, בלבול, אי הבנת הוראות, בלק אאוט, נדידת מחשבות בזמן בחינה וכדו').
בשלב השני של המפגשים, לאחר שכל סטודנט מיקד לעצמו את קשייו הספציפיים, נלמדות שיטות התנהגותיות וקוגניטיביות להתמודדות עם הקשיים הללו. בין הטכניקות הנלמדות: הרפיה, דמיון מודרך, המלצות והדרכה להתארגנות נכונה ולחלוקה יעילה יותר של משאבים וזמן.
* ההפניה לסדנת ההתמודדות עם חרדת-בחינות יכולה להיעשות מתוך פגישות ההיכרות הראשונית בתחנה, או מתוך הטיפול האישי או הקבוצתי.
ההשתתפות בסדנה אינה סותרת את האפשרות להיעזר גם בסוג אחר של טיפול בתחנה, ויכולה להתרחש במקביל.
יעוץ פסיכיאטרי
הייעוץ הפסיכיאטרי מיועד למי שזקוק לטיפול תרופתי להקלה על מצוקותיו הרגשיות, במקביל לעזרה ולטיפול הפסיכולוגי. לעיתים הוא חלק חיוני וחשוב בתהליך הטיפול הפסיכולוגי.
הייעוץ הפסיכיאטרי בתחנה ניתן ע"י פסיכיאטר מומחה, המגיע למקום אחת לשבוע. ההפניה לייעוץ זה נעשית דרך הפסיכולוג שערך את פגישות ההיכרות הראשוניות, או בהמשך דרך המטפל, מתוך תהליך הטיפול עצמו.
* הייעוץ הפסיכיאטרי ניתן רק לסטודנטים המצויים באותו זמן בטיפול פסיכולוגי בתחנה (או ממתינים לטיפול כזה).
הבהרה של כמה מושגים
טיפול פסיכודינמי:
טיפול באוריינטציה דינמית הוא בבסיסו תהליך עמוק וארוך-טווח אשר נועד לחשוף זיכרונות, מחשבות, פחדים, רגשות ומשאלות לב, אשר הודחקו, נחסמו, או לא יכלו לקבל ביטוי בשל קונפליקטים ותהליכים נפשיים לא-מודעים. הגילוי, ההבנה והיכולת להרגיש ולבטא את המרכיבים הנפשיים הללו, משחררים משאבים נפשיים ומאפשרים בחירה בדרכי התמודדות חדשות, מתוך חופש פנימי גדול יותר. במקביל, הקשר הייחודי שנוצר במסגרת הטיפול הדינמי בין המטפל/ת למטופל/ת מאפשר להם לבחון ולהעריך יחד את התפיסות והעמדות המאפיינות את עולמו של המטופל/ת, וזאת במסגרת של קשר בינאישי קרוב ובטוח.
הערכה פסיכודיאגנוסטית:
הערכה פסיכודיאגנוסטית (הנקראת גם אבחון פסיכודיאגנוסטי), מתבססת על סוללת מבחנים פסיכולוגים שונים, המיועדים לספק תמונה רחבה של היכולות, הקשיים והכוחות של האדם, במגוון תחומים והיבטים של אישיותו. תמונה רב-מימדית כזו מרחיבה את ההיכרות עם עולמו של האדם, ויכולה לעזור בתכנון, גיבוש וניהול המטרות הטיפוליות.
בדרך כלל העברת המבחנים נפרשת על שני מפגשים בני 2-3 שעות. את המבחנים מעביר אחד מצוות הפסיכולוגים בתחנה. לאחר שהוא מנתח ומסכם את החומר שעלה מהמבחנים השונים, הוא מזמין את הנבדק לפגישת משוב, בה הוא משתף אותו בעיקרי הממצאים.
שאלון MMPI:
שאלון MMPI הוא שאלון אובייקטיבי (נבנה באופן אמפירי) להערכת האישיות. שאלון זה שכיח ונפוץ ברחבי העולם, והוא עוזר לנו בהערכה ראשונית של הפונה, ובמיוחד באיתור מצבי סיכון או משבר חריפים.
חוברת התשובות שממלא הנבדק הינה אנונימית.
ניתוח הממצאים נעשה באופן ממוחשב, ע"י צוות מורשה בחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה.